Automatiserad licenstilldelning

Automatiserad licenstilldelning kommer att ske i blandade domäner i Asana.

En blandad domän är en där en enda prenumeration inte sitter på organisationsnivå, utan på olika betalda team och divisioner inom organisationen. Gratis team kan också finnas i en blandad domän. Gratisanvändare i organisationen kan vara medlemmar i bara fria team, eller kan vara medlemmar i inget team alls.

Hur licenser tilldelas till användare

När en licensierad användare delar ett objekt eller en inbjudan med en kostnadsfri användare får den kostnadsfria användaren automatiskt en betald licens. Den kostnadsfria användaren läggs till på samma faktureringskonto som delaren.

Objekt som kan delas inkluderar projekt och projektmallar, portfolior, mål och paneler.

Alla licensierade användare (även de som inte är medlemmar i ett team) visas för en betalningsansvarig eller administratör i divisionens medlemslista. Detta inkluderar avdelningsmedlemmar som är en del av team och teamlösa användare. Detta är ett nytt beteende, och var inte fallet med medlemmar med begränsad åtkomst.

Gratisanvändare kan tilldelas en betald licens på ett av följande två sätt:

Metod 1: Tilldela en användarlicens via inbjudan till team

När en kostnadsfri användare bjuds in att bli medlem i ett team i en betald avdelning tilldelas de en betald licens. Detta skiljer sig från projektdelningsalternativet, som diskuteras nedan.

Till exempel är Sam en gratis användare i domänen acme.com. En kollega bjuder in Sam att bli medlem i team A.

Team A är ett team inom en betald division, som även inkluderar team B och team C. Divisionen har en prenumeration på Asana Enterprise, så medlemmar i team A,B eller C har tillgång till funktioner för Enterprise.

När Sam blir medlem i ett team får hon sin licens från att vara en del av team A, eftersom team A är en del av en betald division. Sam har därför tillgång till Enterprise funktioner i Asana.

Metod 2: Tilldela en användares licens via objektdelning

När en licensierad användare delar ett objekt som ett projekt, ett mål, en portfolio eller en inbjudan med en kostnadsfri användare läggs den kostnadsfria användaren till i samma faktureringskonto som delaren. Detta skiljer sig från alternativet för inbjudningar till team, som diskuteras ovan.

Till exempel är Jo en gratis användare i domänen acme.com. En kollega som har en Enterprise licens delar projekt A med Jo och bjuder in dem att bli projektmedlem.

När Jo blir medlem i projekt A tilldelas hon en betald licens från delarens faktureringskonto, utan att läggas till i team A. Jo har därför tillgång till Enterprise funktioner i Asana utan att påverka sammansättningen av team A.

Ta bort en användares licens

Precis som med licenstilldelning finns det två sätt att ta bort en användares licens i en blandad domän. Administratörer och betalningsansvariga kan ta bort en användares licens via avdelningens adminkonsol.

Metod 1: Ta bort en användares licens när de är medlemmar i ett team i en avdelning

När en användare är medlem i ett team (eller team) i en betald avdelning får de sin licens på grund av sitt medlemskap i dessa team. Om de tas bort från teamen kommer de att förlora sin licens. De kommer att tas bort från avdelningen om de inte längre är medlem i något av avdelningens team och inte har tilldelats en licens genom projektdelning. I så fall kommer de inte längre att visas för en betalningsansvarig eller administratör i avdelningens medlemslista.

Till exempel är Sam medlem i team A och team B, som är team inom en betald division. Divisionen har en Enterprise prenumeration, vilket ger Enterprise funktionsåtkomst till sina medlemmar.

När en administratör eller betalningsansvarig tar bort Sam från team A och team B förlorar hon sin betalda licens. Hon är också borttagen från avdelningen. Eftersom hon inte längre får en licens från sitt medlemskap i team A eller team B har hon inte längre tillgång till Enterprise funktioner. Hon kommer inte heller att synas på avdelningens räkning.

Metod 2: Ta bort en användares licens när de är teamlösa i en avdelning

Ta bort en användares licens när de är teamlösa (licens beviljad genom avdelning)

När en användare inte är medlem i ett team i en betald avdelning och i stället beviljas sin betalda licens av avdelningen själv (som är fallet med projektdelning) är borttagningsprocessen något annorlunda.

Eftersom användaren inte är medlem i något team i divisionen är det inte en del av processen att ta bort användarens licens att ta bort användaren från ett team. Deras licens tas bort direkt via avdelningens adminkonsol.

Jo var till exempel tidigare en gratisanvändare i domänen acme.com tills de blev inbjudna till en betald avdelning via projektdelning. De fick en betald licens direkt från avdelningen utan något medlemskap i avdelningens team.

När en administratör eller betalningsansvarig tar bort Jo: s licens tas även Jo bort från avdelningen.