Projecten begrijpen

Projecten stellen u in staat om de taken gerelateerd aan een specifiek initiatief, doel of groot deel van het werk te organiseren in verschillende weergaven, waaronder lijst, bord, tijdlijn en Gantt.

Gerelateerde artikelen:

Een project maken

create

Een nieuw project maken:

1. Klik op de knop Snel toevoegen
  2. Project selecteren

Op een nieuw scherm krijgt u 3 opties: een Leeg project aanmaken, Een sjabloon gebruiken of Een spreadsheet importeren.

Klik op Leeg project om vanaf nul te beginnen.

create a project 2

In organisaties moet je lid zijn van een team voordat je een project kunt maken.

Uw nieuwe project opzetten

Set up your new project

Vanuit het scherm met projectdetails kunt u:

1. Voer een projectnaam in
  2. Selecteer het team waaraan u het project wilt toevoegen
  3. Uw privacy-instellingen configureren
  4. Een lijst-bord-tijdlijn- of agenda -indeling selecteren
  5. Klik op C reate project zodra de details zijn toegevoegd

Je nieuwe project wordt geladen in het hoofdvenster en wordt weergegeven in de zijbalk.

Onder organisaties wordt met de knop Project maken automatisch het team ingevuld dat bovenaan staat in de zijbalk. Klik op het Teamveld om handmatig te selecteren in welk Team je project gemaakt wordt.

Projectacties

U kunt veel acties uitvoeren op uw projecten in Asana. Zoekweergaven en mijn taken zullen variaties van deze acties hebben.

Klik op de uitklappijl om naar de volgende opties te gaan:

1. Projectgegevens bewerken - wijzig de naam, het team, de eigenaar, de vervaldatum of de beschrijving van je project
  2. Projecttoestemmingen beheren
  3. Kleur & pictogram instellen
  4. Projectlink kopiëren
  5. Dupliceren
  6. Opslaan als sjabloon
  7. Aan portfolio toevoegen
  8. Importeren/Exporteren
  9. Archiveren - het project archiveren
  10. Project verwijderen

Maak een favoriet van het project door op het sterretje naast de projectnaam te klikken en voeg het toe aan uw zijbalk voor gemakkelijke toegang.

Projectnaam en -beschrijving

De naam en de beschrijving van een project bieden context over waar het project over gaat en wat het tracht te bereiken. Wanneer je een project opent, wordt de projectnaam prominent weergegeven in de koptekst.

change project description

Om de naam en de beschrijving van een project te wijzigen:

1. Klik op het vervolgkeuzemenu
  2. Selecteer Details project bewerken.

Project beschrijvingen ondersteunen tekst met opmaak en emoji 's.

Aangepaste projectpictogrammen

U kunt uw project personaliseren met behulp van aangepaste projectpictogrammen. Upload een JPG of een PNG om het Standaard project pictogram te vervangen. Deze aangepaste pictogrammen verschijnen in je zijbalk, startpagina, portfolio 's en team pagina' s, waardoor het gemakkelijker wordt om je projecten te vinden.

Klik in het vervolgkeuzemenu op Set kleur & pictogram en ga naar het tabblad Aangepast pictogram om een afbeelding te uploaden.

Een project afdrukken

print project

Een project afdrukken:

1. Klik op het vervolgkeuzemenu
  2. Klik op Exporteren/Afdrukken
  3. Selecteer de optie Afdrukken

Uw gedrukte exemplaar zal bevatten:

• Taaknamen en beschrijvingen
  • Namen en beschrijvingen van subtaken
  • Sectie- of kolomnamen
  • Vinkje voor onvoltooid/voltooid
  • Aangepaste velden
  • Taakvervaldatums

De afgedrukte versie geeft de Huidig weergave van uw project of Mijn Taken weer. Als u de afgedrukte versie op een andere manier gesorteerd of gefilterd wilt hebben, verandert u gewoon de weergave en drukt u opnieuw af.

U kunt ook de afdrukoptie gebruiken om uw project als pdf op te slaan. De meeste browsers zullen in hun afdrukdialoog een optie "Opslaan als pdf" aanbieden.

Een project dupliceren

Dupliceer een project om het te gebruiken als sjabloon voor gemeenschappelijke workflows.

duplicate project

Een project dupliceren:

1. Klik op het vervolgkeuzemenu naast de titel van het project
  2. Duplicaat selecteren
Duplicating a project.png

Controleer de gewenste velden; deze worden opgenomen in uw nieuwe project. Klik op Nieuw project maken als u klaar bent.

Voor workflows die je de hele tijd gebruikt, zou je kunnen overwegen om projectsjablonen te gebruiken in plaats van de projecten een voor een te dupliceren.

Een project archiveren

Door projecten te archiveren kun je je op actieve projecten concentreren. Alleen projectbeheerders kunnen een project archiveren.

archive project

Een project archiveren:

1. Klik op het vervolgkeuzemenu
  2. Archiveren selecteren

Iedereen met een link naar het gearchiveerde project heeft snel toegang tot het project. Je kunt het ook vinden via Zoeken.

Taken in gearchiveerde projecten die aan u zijn toegewezen zullen nog steeds in uw Mijn taken getoond worden.

Wenst u een taak te markeren als voltooid? We raden aan een project in de projectstatus te voltooien, want een project archiveren, zal de status ervan niet updaten.

Een project archiveren ongedaan maken

Je kunt een project altijd herstellen via de projectkoptekst of de zijbalk.

unarchive project

Het archiveren van een project ongedaan maken:

1. Klik op het vervolgkeuzemenu
  2. Archiveren ongedaan maken selecteren
  3. Of klik op de herstelknop in de rechterbovenhoek

Gearchiveerde projecten verlopen nooit en worden niet verwijderd.

Een project verwijderen

Toegewezen taken en taken verbonden met andere projecten worden niet verwijderd.

delete project

Een project verwijderen:

1. Klik op het vervolgkeuzemenu
  2. Project verwijderen selecteren

Alle projectleden krijgen een e-mailbericht over de verwijdering en de persoon die het verwijderd heeft, krijgt een herstellink. Deze link vervalt na 30 dagen. E-mails over het verwijderen van projecten worden niet verstuurd als het project minder dan één dag oud is en er geen taken in staan.

Een project naar een ander team verplaatsen

Je kunt alleen een project verplaatsen naar teams waar je lid van bent.

Screenshot 2023-12-04 at 14.06.40.png

Een project naar een ander team verplaatsen:

1. Klik op het vervolgkeuzemenu
  2. Selecteer Details project bewerken.
  3. Typ de naam van het team van bestemming in

Projecten naar een andere werkruimte of organisatie verplaatsen

Werkruimtes en organisaties hebben harde afbakeningen. Om een project naar een andere ruimte te verplaatsen, moet je een nieuw project maken in de door jou gekozen werkruimte of organisatie en takenlijsten handmatig kopiëren en plakken van het bestaande project naar dit nieuwe project.

Derden tools zoals deze kunnen je helpen om een Asana project over te zetten of te kopiëren naar een andere werkruimte. Asana is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor tools van derden.

Een projectlink kopiëren

Kopieer de project-URL om gemakkelijk te delen met team leden.

copy link

Om een projectlink te kopiëren:

1. Klik op het vervolgkeuzemenu
  2. Selecteer Projectlink kopiëren.

Meer weten? Bekijk alle functies van Asana Projecten. Asana biedt ook gratis proefversies aan. Start de jouwe vandaag nog. Probeer het gratis