Van start met Asana Doelen

Doelen zijn beschikbaar voor alle Asana Business- en Enterprise-klanten

Dit artikel behandelt het gebruik van de functie doelen van Asana. Meer informatie over hoe je op succesvolle manier de doelen van je organisatie beheert en de fundamenten van het doelbeheerproces vind je in ons artikel Lead the goals management process in your organization.

Overzicht Doelen

Door doelen bij te houden, verbind je het werk met het doeleinde ervan. Het zorgt ervoor dat je bedrijf en teams op dezelfde lijn zitten, zich betrokken voelen en flexibel zijn bij eventuele veranderingen.

Met Asana Doelen zijn je bedrijfsdoelen en het werk, zoals mijlpalen, projecten en portfolio 's verbonden op één plaats.

Lees verder voor meer informatie over het gebruik van Asana Doelen voor het bijhouden van bedrijfs- en teamdoelen, en hoe je de doelen koppelt aan het werk in Asana.

Bedrijfsdoelen

Bedrijfsdoelen worden gecreëerd door het leiderschapsteam op basis van de missie en prioriteiten van de organisatie. Elk jaar brengen ze de strategie over die teams zullen ondersteunen met hun eigen doelen.

Het scherm Bedrijfsdoelen geeft je een overzicht van deze doelen.

Bedrijfsdoelen maken:

1. Ga naar het tabblad Bedrijfsdoelen en klik op het + icoon.
  2. Hiervandaan kun je de naam van het doel invoeren, een doeleigenaar kiezen, een periode selecteren, de privacy van het doel bepalen en de metingen die je gaat gebruiken om succes te meten.

Teamdoelen

Teamdoelen worden door teams gemaakt om bedrijfsdoelen en doelen van andere teams te ondersteunen.

Teamdoelen maken:

1. Ga naar het tabblad Teamdoelen en klik op de knop + Doel toevoegen of het + -pictogram naast de naam van het team.
  2. Van hieruit kun je alle details voor het teamdoel invullen.

Mijn doelen

Gebruik het tabblad Mijn doelen om snel de doelen waarvan u eigenaar bent te vinden en te volgen. Navigeer naar het tabblad Mijn doelen via de Doelen-sectie in je zijbalk. Hier kunt u filteren op alleopen en gesloten doelen.

Wil je doelen gratis proberen met de rest van Asana Business? Meld u aan voor een gratis proefperiode van 30 dagen.

Een doel maken

U kunt een nieuw doel toevoegen op bedrijfs- of teamniveau.

Om een nieuw doel te creëren:

1. Voer een naam in die de uitkomst van het doel beschrijft
  2. Wijs het doel toe aan een eigenaar en bepaal of het een team- of bedrijfsdoel is
  3. Selecteer het team dat verantwoordelijk is voor het bereiken van het doel. Als het een bedrijfsdoel is, selecteer je de naam van je bedrijf.
  4. Kies een tijdsperiode waarbinnen het doel voltooid zal zijn
  5. Selecteer de privacy van het doel
  6. Je kunt leden aan het doel toevoegen; ze krijgen meldingen over opmerkingen, statusupdates en andere doelactiviteiten.
  7. U kunt van het doel een subdoel maken voor een ander bovenliggend doel
  8. Kies hoe u de voortgang van uw doel wilt meten
  9. Klik op Doel opslaan.

Opmerking: je kunt het verantwoordelijke team van een doel wijzigen door op het doel te klikken en vervolgens aan de rechterkant op Verantwoordelijk team te klikken.

Een doel verwijderen

Je kunt een doel verwijderen door op de vervolgkeuzepijl naast de naam van het doel te klikken en Doel verwijderen te selecteren.

Een doel dupliceren

Je kan een doel dupliceren door op de vervolgkeuzepijl naast de naam van het doel te klikken en Dupliceren te selecteren.

Vanaf het tabblad Teamdoelen kun je:

1. Een lijst bekijken van doelen verbonden aan het team. Je kunt klikken op de pijl naast de naam van het doel om een lijst met subdoelen uit te vouwen.
  2. Het teamverband van het doel wijzigen of verwijderen
  3. De tijdsperiode van het doel bewerken
  4. De voortgang van het doel weergeven en klikken om meteen naar het doel te navigeren
  5. De eigenaar van de weergegeven doelen wijzigen

Wanneer de teamkoppeling wordt gewijzigd, wordt het doel verplaatst naar een nieuw team.

Je doelen weergeven en filteren

Wanneer je doelen navigeert en evalueert, kun je je weergave aanpassen met filters zodat je kunt focussen op wat belangrijk is. Meer informatie over het weergeven en filteren van je doelen.

Privacy en delen van doelen

Doelen kunnen openbaar zijn voor je hele bedrijf of juist privé. Privédoelen zijn alleen zichtbaar voor de eigenaar en de leden. Meer informatie over de privacy en het delen van doelen.

Voortgang, status, en werk verbinden met doelen

Voortgang en status zijn de belangrijkste indicatoren voor hoe je organisatie haar doelen bijhoudt. Doelen koppelen aan het werk biedt duidelijkheid over het waarom van de voortgang en status ervan. Meer informatie over voortgang, status, en werk koppelen aan doelen.

Reacties, meldingen en activiteitsgeschiedenis van doelen

Reacties

Je kunt onder doelen reacties plaatsen om vragen te stellen, gesprekken mogelijk te maken, aanvullende informatie te geven of inzicht te bieden aan iedereen die toegang heeft tot het doel in kwestie. Reacties op doelen maken contextuele communicatie en samenwerking mogelijk voor iedereen die toegang heeft tot de doelen. Je kunt reacties op doelen gebruiken om samen met medewerkers concepten te maken van doelen en om doelen af te stemmen met belanghebbenden.

Activiteitsgeschiedenis

Reacties op doelen en activiteiten verschijnen onderaan een bepaald doel. Vanaf de aanmaak ervan kun je alle interacties van het doel identificeren.

activity

Bekijk een historisch spoor van wijzigingen in activiteit om:

• Voer een terugblikanalyse uit
  • Beoordeel het proces op blokkades
  • Voorspellen van gelijkvormig gevormde toekomstige doelen
  • Volg de activiteit om weloverwogen beslissingen te nemen

Doelmeldingen

Meldingen worden verstuurd naar inbox, mobiel en e-mail voor het volgende:

Doeleigenaren ontvangen een melding wanneer:

• Je bent toegevoegd als eigenaar
  • Je bent verwijderd als eigenaar
  • De vervaldatum is gewijzigd
  • Je als medewerker bent toegevoegd
  • De status van het doel is gewijzigd

Medewerkers ontvangen een melding wanneer:

• Je als medewerker bent toegevoegd
  • De status van het doel is gewijzigd

Teamleden ontvangen geen meldingen, tenzij ze zijn toegevoegd als eigenaar of als medewerker. Iedereen die updates over doelen wil ontvangen, moet worden toegevoegd als medewerker.

Missieverklaring

Om een bestaande missieverklaring toe te voegen of te bewerken:

1. Navigeer naar de  Doelen-sectie in uw zijbalk
  2. Klik op het tabblad Bedrijfsdoelen
  3. Klik op Missie

Alleen organisatiebeheerders kunnen je bedrijfsmissieverklaring toevoegen of bewerken

Mijn doelen widget

Met mijn doelen kun je makkelijk, rechtstreeks vanaf je eigen startpagina, de doelen bijhouden waarvan je eigenaar bent, zodat je duidelijkheid hebt over wat je moet doen en waarom het belangrijk is.

goals widget

Voeg om

te beginnen de Mijn doelen-widget toe door deze te selecteren uit het menu Aanpassen in de rechterbovenhoek van uw startpagina en deze vanuit de zijbalk naar uw startpagina te slepen. U kunt het overloopmenu gebruiken om de widget op volledige of halve grootte weer te geven, afhankelijk van uw voorkeuren. U kunt het filtermenu van de widget gebruiken om open doelen, gesloten doelen of beide weer te geven.

Meer middelen van doelen

Veelgestelde vragen over Doelen

Zijn doelen beschikbaar voor Android en IOS?

Ja, doelen zijn beschikbaar in een alleen bekijken-modus op Android en IOS. Alleen bekijken betekent dat de doelen niet bewerkt of gewijzigd kunnen worden in de mobiele versie van Asana. Om een doel te bewerken of te wijzigen, moet je de desktopversie van Asana gebruiken.

Ik heb geen Asana Business, kan ik toegang krijgen tot doelen?

Niet-Business-gebruikers kunnen geen doelen maken of wijzigen, maar ze kunnen wel worden toegevoegd als eigenaar of medewerker.

Doelen in werkruimtes

Doelen zijn ook beschikbaar voor werkruimtes die Asana Business hebben. Omdat werkruimtes als één team werken, is er geen mogelijkheid om vanuit de lijstweergave van je doel tussen meerdere teams te schakelen. Alle doelen worden toegevoegd op het niveau van de werkruimte.

Wat gebeurt er als ik een team verwijder waaronder mijn doelen waren geplaatst?

Het verwijderen van het team verwijdert de doelen niet omdat doelen zijn ondergebracht op het niveau van de organisatie. Dit betekent dat als je je team verwijdert, je nog altijd met de zoekbalk naar je doelen kunt zoeken.

Het wordt echter aanbevolen om alle doelen die aan het team zijn toegewezen opnieuw toe te wijzen aan een ander geschikt team voordat ze worden verwijderd. Dit stelt u in staat om de doelen te filteren met behulp van het nieuw toegewezen team voor eenvoudiger navigatie.

Wil je doelen gratis proberen met de rest van Asana Business? Meld u aan voor een gratis proefperiode van 30 dagen.