Doeltypen en sjablonen

Beschikbaar op Asana Enterprise en Enterprise+ niveaus, evenals legacy tier Legacy Enterprise.

Ga naar onze pagina met prijzen voor meer informatie.

Doel sjablonen en doeltypen helpen je te standaardiseren hoe iedereen in je organisatie doelen schrijft. Deze principes worden vaak een doelmethodologie genoemd. Een duidelijke en effectieve doelmethodologie zoals OKR 's is van vitaal belang om de focus, afstemming en verantwoordelijkheid van de organisatie te stimuleren door het bijhouden van doelen.

Gerelateerde artikelen

Nieuw bij Asana Doelen? Uitchecken Aan de slag met Asana Doelen.

Het scherm met doelinstellingen

Om doelsjablonen te maken, moet je een team beheerder of een organisatie beheerder worden. Team beheerders kunnen doelsjablonen maken die iedereen in het team kan zien en organisatie beheerders kunnen sjablonen maken die iedereen in de organisatie kan zien.

Organisatiebeheerders

Organisatie beheerders en superbeheerders hebben toegang tot het scherm met doelinstellingen om organisatiebrede doel-sjablonen aan te maken, te bewerken en te verwijderen.

Organisatie beheerders kunnen de sjablonen definiëren die iedereen in de organisatie zal zien. Als u geen organisatiebeheerder bent, kunt u op twee manieren toegang krijgen:

1. Vraag uw organisatiebeheerders om u organisatiebeheertoestemmingen te verlenen.
  2. Als je geen beheerderstoegang kunt krijgen, vraag dan je organisatiebeheerders om met je samen te werken om de sjablonen te definiëren die je organisatie nodig heeft.

In beide gevallen biedt de pagina met doeleninstellingen je een snelle manier om te identificeren wie de beheerders in je organisatie zijn.

find admins

Teambeheerders

Team beheerders kunnen doelsjablonen maken die specifiek zijn voor hun team. Alleen leden van dat team kunnen de teamspecifieke sjablonen gebruiken.

Schakelen tussen organisatiebrede sjablonen en sjablonen voor het team

Als u een organisatiebeheerder bent, kunt u schakelen tussen organisatiebrede sjablonen en team sjablonen. U ziet deze optie niet in het vervolgkeuzemenu als u geen organisatiebeheerder bent.

Als u een teambeheerder bent, ziet u de team waarvan u beheerder bent in het vervolgkeuzemenu.

switching (3).png

Een ander team beheren

Vanuit de optie Beheerder een ander team kun je:

1. Bekijk wie de beheerders in je organisatie zijn en vraag hen indien nodig om toestemmingen voor organisatiebeheerders
  2. Bekijk wie de beheerders van andere teams zijn en vraag hen indien nodig om beheerdersmachtigingen van het team
  3. Word een team beheerder als het team nog geen beheerder heeft

Doelsjablonen

Doel sjablonen stellen de eigenaren van het doelenproces in staat om het stellen van doelen in de hele organisatie te standaardiseren. Beheerders kunnen sjablonen maken die automatisch Standaard attributen toewijzen aan doelen die met behulp van deze sjablonen zijn gemaakt.

⚠️ Opmerking: Beheerders van Organisatie kunnen doelsjablonen definiëren die voor iedereen beschikbaar zullen zijn om te gebruiken. Team beheerders kunnen doel sjablonen definiëren die beschikbaar zijn voor hun specifieke team. Kom meer te weten over de pagina met doelinstellingen.

Een beheerder kan bijvoorbeeld een sjabloon maken voor Doelstellingen. Dit doelsjabloon kan Standaard doelen zijn die op basis hiervan zijn gemaakt, zodat ze worden ingesteld als bedrijfsdoelen, een unieke beschrijving bevatten die specifiek betrekking heeft op doelstellingen en de stafchef toevoegen als redacteur.

Gebruikers die vanuit een sjabloon een doel maken, kunnen deze kenmerken in hun doel wijzigen, maar sjablonen bieden slimme standaardinstellingen om organisaties te helpen bij het standaardiseren van de manier waarop doelen worden geschreven.

Een doel maken van een sjabloon

Als u een nieuw doel toevoegt, kunt u alle doel-sjablonen zien die voor u beschikbaar zijn. Asana wordt Standaard geleverd met sjablonen, maar organisatiebeheerders kunnen ze wijzigen of nieuwe maken.

add a new goal (1).png

Zodra een sjabloon is geselecteerd, toont de modal voor het maken van doelen de kenmerken die standaard zijn ingesteld door de sjabloon, die door de maker van het doel kunnen worden gewijzigd, zowel voor als na het opslaan van het doel.

changing goal

Nadat je het doel hebt gemaakt, kun je alle kenmerken van de detailpagina van het doel wijzigen, inclusief de kenmerken die aanvankelijk door het sjabloon zijn ingesteld.

Een doelsjabloon maken

Als organisatiebeheerder heb je toegang tot het scherm met doeleninstellingen om de sjablonen aan te passen die iedereen in je organisatie te zien krijgt.

access settings

Om de doelinstellingen te openen:

1. Navigeer naar Doelen
  2. Klik op de vervolgkeuzelijst Acties
  3. Klik op Doelinstellingen bewerken.

Eenmaal in het scherm voor het instellen van doelen, kunt u bestaande sjablonen bewerken door op hun namen te klikken, nieuwe sjablonen te maken, ze te publiceren of de publicatie ervan ongedaan te maken of ze te verwijderen.

goal settings templates

Opmerking: als je de publicatie van een sjabloon opheft, kun je het voor iedereen in je organisatie verbergen zonder het te verwijderen. Dit kan handig zijn als je nog aan je sjabloon werkt of als het sjabloon alleen op bepaalde tijden van het jaar gebruikt mag worden.

De doelsjabloonbewerker

Of u nu een nieuw sjabloon maakt of een bestaand sjabloon bijwerkt, met de sjablooneditor kunt u definiëren welke kenmerken Standaard worden ingesteld wanneer iemand een doel maakt op basis van het sjabloon dat u bewerkt.

create a goal template

Een doelsjabloon maken:

1. Navigeer vanuit de zijbalk naar Doelen
  2. Klik op de vervolgkeuzelijst met acties naast de naam van je bedrijf
  3. Klik op Doelinstellingen bewerken.
  4. Klik op + Sjabloon maken om een nieuw doelsjabloon te maken
  5. Geef je sjabloon een naam en vul de gewenste kenmerken voor dit sjabloon in
  6. Klik op Doorgaan.
  7. De privacyinstellingen van het doel instellen
  8. Standaard alle leden of teams toevoegen die u aan het doel wilt toevoegen
  9. Klik op Publiceren of Concept opslaan als u later door wilt gaan met bewerken

De doelsjabloonattributen

Je kunt standaardwaarden definiëren voor de volgende doelattributen wanneer een doel wordt aangemaakt op basis van een sjabloon:

• Doel titel: de Standaard titel van het doel.
  • Doel type: of het doel een doelstelling, belangrijk resultaat of individueel doel is.
  • Doel niveau: of het nu een bedrijfsdoel is of een team doel. Als het een doel van een team is, kunt u een Standaard verantwoordelijk team toevoegen.
  • Statusupdate cadans: hoe vaak moet Asana de doeleigenaar eraan herinneren om de status van het doel bij te werken.
  • Beschrijving: nuttig voor Standaard prompts die je teams begeleiden bij het schrijven van geweldige doelen.
  • Doel privacy: of het doel toegankelijk moet zijn voor iedereen in de organisatie of alleen voor doelleden.
  • Standaardleden en hun rollen (redacteuren of reageerders).

Doel typen

Doel typen stellen je in staat om doelen te categoriseren, doelen te onderscheiden van de belangrijkste resultaten of individuele doelen, waardoor je volledige controle hebt over je OKR 's en doelen op individueel niveau. Het kenmerk doeltype zorgt voor eenvoudige identificatie en organisatie van verschillende doelen op basis van hun doel en bereik.

Of u nu nieuwe doelen maakt of bestaande doelen wijzigt, u kunt het doeltype gemakkelijk instellen of wijzigen op basis van uw behoeften.

Opmerking: het wijzigen van het type doel heeft geen invloed op andere kenmerken of hoe het werkt.

identify goal type

Vanuit de doellijstweergave kunt u snel het type doel identificeren.

click goal

Wanneer u op het doel klikt, kunt u het doeltype aan de rechterkant vinden.

Een doeltype instellen

setting goal type

Een doeltype instellen:

1. Klik op het doel
  2. Klik op + Doeltype toevoegen en kies DoelBelangrijkste resultaten of Individueel doel

Als u naar uw doellijstweergave navigeert, ziet u het doeltype onder de naam van het doel.

Meer weten? Bekijk alle functies van Asana Project- en taaksjablonen.