Podstawy projektów

Projekty pozwalają organizować zadania powiązane z określoną inicjatywą, celem lub przedsięwzięciem w różnych widokach, w tym w widoku listy, tablicy, osi czasu i wykresu Gantt.

Powiązane artykuły:

Utwórz projekt     

create

Aby utworzyć nowy projekt:

  1. Kliknij „Szybkie dodawanie”.
  2. Wybierz projekt

Pojawi się nowy ekran z trzema opcjami: Utwórz pusty projektUżyj szablonu lub Importuj arkusz kalkulacyjny.

Kliknij przycisk „+” w oknie pustego projektu, aby utworzyć projekt od podstaw.

create a project 2

W przypadku organizacji, musisz być członkiem zespołu, aby móc utworzyć projekt.

Konfigurowanie nowego projektu

Po kliknięciu opcji „Pusty projekt”, możesz wypełnić szczegóły dotyczące projektu, wybrać widok, wybrać kolor i ikonę projektu oraz zmienić ustawienia prywatności.

Możesz spersonalizować swój projekt, używając niestandardowych ikon projektu. Prześlij plik w formacie JPG lub PNG, aby zastąpić domyślny projekt. Te niestandardowe ikony będą widoczne na Twoim pasku bocznym, stronie głównej, w portfolio i na stronach zespołu, dzięki czemu łatwiej znajdziesz swoje projekty. 

Set up your new project

Z poziomu ekranu szczegółów projektu możesz:

  1. Wprowadź nazwę oraz opis projektu
  2. Wybierz zespół, do którego chcesz dodać projekt
  3. Skonfiguruj ustawienia prywatności dla swojego projektu
  4. Wybierz układ listytablicyosi czasu lub kalendarza 
  5. Utworzyć projekt po dodaniu wszystkich szczegółów

W przypadku organizacji, kliknięcie przycisku „Utwórz projekt” spowoduje automatyczne dodanie projektu do zespołu znajdującego się najwyżej na pasku bocznym. Kliknij pole „Zespół”, aby dokonać ręcznego wyboru zespołu, w którym chcesz utworzyć projekt.

Po wypełnieniu wszystkich pól i kliknięciu przycisku Utwórz projekt, Twój nowo utworzony projekt zostanie załadowany w okienku głównym i pojawi się również na pasku bocznym.

Akcje projektu

Istnieje wiele akcji, które możesz wykonać na swoich projektach w Asana. Przedstawione poniżej działania dotyczą projektów. Widoki wyszukiwania i Moje zadania będą miały różne wersje.

 
reactivation2.png

Kliknij ikonę menu rozwijanego, aby uzyskać dostęp do następujących opcji:

  1. Edytuj szczegóły projektu - zmienia nazwę lub opis projektu
  2. Sprawdź uprawnienia projektów
  3. Ustaw kolor i ikonę - zmień kolor projektu
  4. Kopiuj link do projektu
  5. Duplikuj
  6. Zapisz jako szablon
  7. Dodaj do portfolio
  8. Importuj/Eksportuj
  9. Archiwum - archiwizuj projekt
  10. Usuń projekt

Dodaj projekt do ulubionych, klikając symbol gwiazdki obok jego nazwy i dodając go do paska bocznego, aby mieć do niego łatwy dostęp.

Nazwa i opis projektu

Nazwa i opis projektu zapewniają kontekst oraz informują o celu projektu. Po otwarciu projektu nazwa projektu jest widoczna w nagłówku.

change project description

Aby zmienić nazwę i opis projektu:

  1. Kliknij menu listy rozwijanej.
  2. Wybierz Edytuj szczegóły projektu.

Opisy projekt obsługują tekst sformatowany i emotikony.  

Drukowanie projektu

print project

Aby wydrukować projekt:

  1. Kliknij menu rozwijane.
  2. Kliknij Eksportuj/Drukuj
  3. Wybierz opcję Drukuj.

Wydruk będzie zawierał:

  • Nazwy i opisy zadań
  • Nazwy i opisy podzadań
  • Nazwy sekcji lub kolumn
  • Pole wyboru Ukończone/Nieukończone
  • Pola niestandardowe
  • Daty wykonania zadań

Wydruk odzwierciedla bieżący widok projektu lub listy „Moje zadania”. Jeśli chcesz, aby wydrukowana wersja była inaczej posortowana lub filtrowana, zmień widok, a następnie wydrukuj ponownie.

Możesz również użyć opcji drukowania, aby zapisać projekt jako plik PDF. Większość przeglądarek posiada opcję „Zapisz jako PDF” w oknie drukowania. 

Duplikowanie projektu

Możesz zduplikować projekt, aby wykorzystać go jako szablon dla powtarzających się przepływów pracy.

duplicate project

Aby zduplikować projekt:

  1. Kliknij menu rozwijane obok tytułu projektu.
  2. Wybierz duplikat
Duplicating a project.png

Sprawdź żądane pola; zostaną one uwzględnione w nowym projekcie. Po zakończeniu kliknij przycisk Utwórz nowy projekt.

W przypadku powtarzalnych przepływów pracy możesz użyć szablonów projektów, zamiast stale duplikować projekty.

Archiwizowanie projektu

Archiwizowanie projektów pozwala skupić się na aktywnych projektach. Tylko administratorzy projektu mogą go zarchiwizować.

archive project

Aby zarchiwizować projekt:

  1. Kliknij menu rozwijane.
  2. Wybierz archiwizuj

Każdy użytkownik posiadający link do zarchiwizowanego projektu może łatwo uzyskać do niego dostęp. Można go także znaleźć korzystając z funkcji Wyszukaj.

Zadania w zarchiwizowanych projektach, które są do Ciebie przypisane, będą nadal widoczne na Twojej liście „Moje zadania.

Chcesz oznaczyć projekt jako ukończony? Zalecamy ukończenie projektu w statusie projektu, ponieważ zarchiwizowanie projektu nie uaktualni jego statusu.

Anulowanie archiwizacji projektu

Zawsze możesz przywrócić projekt za pomocą nagłówka projektu lub paska bocznego.

unarchive project

Aby anulować archiwizację projektu:

  1. Kliknij menu rozwijane.
  2. Wybierz Przywróć z archiwum
  3. Lub kliknij przycisk przywracania w prawym górnym rogu.

Zarchiwizowane projekty nigdy nie wygasają i nie są usuwane.

Usuwanie projektu

Przypisane zadania i zadania powiązane z innymi projektami nie zostaną usunięte.

delete project

Aby usunąć projekt:

  1. Kliknij menu rozwijane.
  2. Wybierz opcję Usuń projekt.

Wszyscy członkowie projektu otrzymają powiadomienie e-mail o usunięciu projektu, a osoba, która go usunęła otrzyma link odzyskiwania. Link wygaśnie po 30 dniach. Jeśli projekt został utworzony mniej niż jeden dzień temu i nie było w nim żadnych zadań, powiadomienia e-mail o jego usunięciu nie zostaną wysłane.

Przenoszenie projektu do innego zespołu

Możesz przenieść projekt wyłącznie do zespołów, których jesteś członkiem.

Screenshot 2023-12-04 at 14.06.40.png

Aby przenieść projekt do innego zespołu:

  1. Kliknij menu rozwijane.
  2. Wybierz Edytuj szczegóły projektu.
  3. Wpisz nazwę zespołu docelowego

Przenoszenie projektów do innych obszarów roboczych lub organizacji

Obszary robocze i organizacje są wyraźnie od siebie oddzielone. Aby przenieść projekt do innej przestrzeni, musisz utworzyć nowy projekt w wybranym obszarze roboczym lub organizacji i ręcznie skopiować i wkleić listy zadań z istniejącego projektu do nowego projektu.

Istnieją narzędzia innych firm, które mogą pomóc Ci przenieść lub skopiować projekt w Asana do innego obszaru roboczego, takiego jak ten. Asana nie ponosi odpowiedzialności za narzędzia innych firm.

Kopiowanie linku do projektu

Skopiuj adres URL zadania, aby łatwo je udostępnić członkom zespołu

copy link

Aby skopiować link do projektu:

  1. Kliknij menu rozwijane.
  2. Wybierz Skopiuj link do projektu

Chcesz dowiedzieć się więcej? Poznaj wszystkie funkcje Asany, które przeznaczone są dla projektów. Asana oferuje również bezpłatne 30-dniowe wersje próbne. Zacznij już dziś. Wypróbuj za darmo

Czy ten artykuł był pomocny?

Thanks for your feedback