Podstawy pracy w aplikacji na Androida

Aplikacja Asany na Androida umożliwia pracę nad zadaniami i pozostawanie w kontakcie z członkami zespołu.

Powiązane artykuły

Możesz uzyskać dostęp do swojej listy „Moje zadania”, projektów, Skrzynki odbiorczej, portfolio i wyszukiwania na urządzeniu z systemem Android. Zarówno aplikacja internetowa, jak i aplikacja na Androida aktualizują się w czasie rzeczywistym, dzięki czemu Twoje zadania i wiadomości są synchronizowane automatycznie bez względu na to, z jakiego urządzenia akurat korzystasz.

Pobierz Asana na Androida ze sklepu Google Play.

Aplikacja Asana na Androida jest kompatybilna z systemem w wersji 9.0 lub nowszej.

Rejestracja i logowanie

Załóż nowe konto

Jeśli używasz Asana po raz pierwszy, możesz założyć konto przy użyciu dowolnego konta Google zalogowanego na urządzeniu z Androidem lub przy użyciu adresu e-mail.

Po zweryfikowaniu konta możesz zalogować się z aplikacji na Androida lub na komputerze przy użyciu jednej z obsługiwanych przeglądarek.

Zaloguj się do swojego konta

Jeśli masz już konto, możesz zalogować się do aplikacji na Androida dokładnie w taki sam sposób, w jaki logujesz się do aplikacji komputerowej.

Z poziomu strony logowania, stuknij Wejdź przez Google, aby zalogować się przy użyciu logowania jednokrotnego Google (SSO) lub stuknij Zaloguj się, aby zalogować się za pomocą hasła lub przez SAML

Logowanie przez SAML

Jeśli jesteś członkiem organizacji Enterprise, w której włączono uwierzytelnianie SAML, możesz się zalogować klikając Zaloguj i wpisując jedynie swój adres e-mail oraz pozostawiając pole hasła puste. Spowoduje to przekierowanie do strony logowania lub aplikacji dostawcy tożsamości Twojej firmy.

Logowanie przez Google

Stuknij w Logowanie przez Google, aby zalogować się korzystając z logowania jednokrotnego Google ( Możesz zalogować się za pomocą dowolnego konta Google powiązanego z Twoim urządzeniem z systemem Android.

Interfejs

Gdy zalogujesz się na swoje konto po raz pierwszy, zostaniesz przeniesiony do swojej listy „Moje zadania”.

interface 1

Z poziomu ekranu „Moje zadania” możesz:

  1. Stuknij w strzałkę menu rozwijanego, aby uzyskać dostęp do Moje zadania Kalendarz lub edytować profil użytkownika
  2. Zmiana widoku sortowania na Moje zadania
  3. Przejdź na swoją strona główna
  4. Uzyskaj dostęp do Skrzynki odbior
  5. Użyj funkcji wyszukiwania 
  6. Przejdź do swojego Konta.

 

Strona główna

Aby przejść do Strony głównej, stuknij w ikonę strona główna na ekranie.

Homepage 2

Z poziomu Strony głównej możesz:

  1. Przełączaj projekty i portfolio
  2. Przejdź do sekcji „Ulubione”, „Ostatnie wydarzenia” i „Wszystkie projekty”.
  3. Przełączanie między widokiem listy lub tablicy
  4. Utwórz nowy projekt

Konto

Wyświetlanie profilu

Aby wyświetlić swój profil, stuknij w monit „Wyświetl profil” z poziomu ekranu „Konto”.

view profile

view or edit account 2

Z poziomu ekranu Wyświetl profil możesz:

  1. Edytuj swój profil
  2. Pokaż się jako nieobecny/-a
  3. Wyświetl zadania przypisane Tobie lub zadania utworzone przez Ciebie

Edytowanie profilu

Aby edytować profil, stuknij w ikonę ołówka na ekranie Wyświetl profil.

edit user profile

Z poziomu ekranu edycji profilu użytkownik możesz:

  1. Prześlij/zmień zdjęcie profilowe
  2. Edytować nazwę użytkownika
  3. Określić, czy jesteś na urlopie
  4. Zmień swoją bieżący rolę
  5. Zmień swój bieżący dział
  6. Edytować sekcję „O mnie

Wylogowywanie się z Asany

Aby wylogować się z Asana, kliknij zakładkę Konto z poziomu pulpitu nawigacyjnego. Następnie przewiń na dół strony i stuknij w Wyloguj się.

Powiadomienia push

Jeśli masz włączone powiadomienia na urządzeniu z systemem Android, będziesz otrzymywać powiadomienia push o następujących aktualizacjach:

  • Przypisano Ci zadanie
  • Opublikowano komentarz do zadania, które zostało Ci przypisane lub w którym jesteś współpracownikiem
  • Zadanie, nad którym współpracujesz zostanie oznaczone jako ukończone
  • Zbliża się data wykonania przypisanego do Ciebie zadania (to powiadomienie jest wysłane około północy w dniu daty wykonania zadania)
  • Opublikowano wiadomość lub aktualizację statusu w zespole lub obszarze roboczym, do którego należysz
  • Ktoś doda załącznik do zadania, nad którym współpracujesz

Gdy wybierzesz ikonę Asany u góry telefonu, aby wyświetlić powiadomienia, zobaczysz, że są one zgrupowane. Rozsuń palce, aby zobaczyć więcej informacji, lub stuknij, aby przejść do Skrzynki odbiorczej Asany.

Domyślnie powiadomienia push są włączone.

Zarządzanie powiadomieniami push

Aby uzyskać dostęp do ustawień powiadomień push, stuknij w ikonę Push w zakładce „Konto”. Na następnym ekranie możesz włączyć lub wyłączyć wybrane powiadomienia push.

Używanie Asany w trybie offline

Możesz używać aplikacji Asana na Androida w trybie offline, aby sprawdzać powiadomienia, komentować zadania i wiadomości, zmieniać daty wykonania lub osoby odpowiedzialne oraz wykonywać zadania w drodze.

Oto akcje, które możesz wykonać w Asanie w trybie offline:

  • Tworzenie zadań, wiadomości lub projektów
  • Przypisz zadania
  • Ustawić daty wykonania
  • Dodaj lub usuń współpracowników
  • Dodać lub usunąć tagi
  • Dodawać zadania do projektów lub je usuwać
  • Ukończyć zadania
  • Usuń zadania
  • Polubić zadania, wiadomości lub powiadomienia
  • Dodawać lub usuwać komentarze
  • Zaproś członków zespołu
  • Zarchiwizować powiadomienia lub przywrócić je z archiwum w Skrzynce odbiorczej

Asana offline

Kiedy utworzysz zadanie lub dodasz komentarz w trybie offline, zobaczysz jasnoszarą ikonę chmury obok tych elementów, które nie zostały jeszcze zsynchronizowane. Oznacza to, że są obecnie widoczne tylko dla Ciebie. Zmiany te zostaną zsynchronizowane, gdy następnym razem będziesz online, a zaktualizowane zadania, projekty i konwersacje będą widoczne dla członków zespołu z odpowiednimi uprawnieniami.

Zestawienie u dołu aplikacji zlicza działania wykonane w trybie offline. Gdy wrócisz do trybu online, zobaczysz odliczanie do momentu zsynchronizowania wszystkich aktualizacji w Asana. W rezultacie ikony szarej chmury znikną.

Jeśli dany projekt zawiera zadania i konwersacje, które nigdy wcześniej nie były otwierane w aplikacji, nie będą one widoczne w trybie online. Możesz jednak dodawać do niego zadania w trybie online.

Czy ten artykuł był pomocny?

Thanks for your feedback