Använda Asana

Asana är ett omfattande jobbhanteringsverktyg som är utformat för att hjälpa individer och team att hålla reda på uppgifter, delegera ansvar, övervaka framsteg och kommunicera i realtid. Oavsett om du arbetar med en enkel uppgift eller ett komplext projekt gör Asana det enkelt att samarbeta, effektivisera arbetsflöden och uppnå dina mål.

Relaterade artiklar

Mina uppgifter

Ditt Asana-konto

Skapa effektiva uppgifter i Asana

Gränssnitt

highlight all 5 panes

Gränssnittet i Asana är indelat i fem områden:

1. Sidofält - åtkomst till startsidan, Mina uppgifter, inkorgen, team och projekten i din arbetsyta eller organisation
  2. Sidhuvud - innehåller åtgärder och vyer för projekt, uppgifter i Mina uppgifter, eller vyer du använder för tillfället
  3. Övre fält - sök, snabbinfoga, Mina inställningar, inställningar för arbetsyta eller organisation
  4. Huvudfönster - visar en lista med uppgifter, konversationer, kalender, förlopp eller filer
  5. Uppgiftsdetaljfönster - innehåller detaljer om en uppgift eller ett meddelande

Sidofält

Anpassa sidofältet

customize

1. Dra och släpp dina sektioner för att ordna om dem
  2. Ändra storlek på sidofältet

Ändra sidofältets färg

Klicka på avataren i det övre högra hörnet. Välj inställningar i den nedrullningsbara menyn och klicka på fliken Display för att växla färg för sidofältet.

Stjärnmärkt

Stjärnmärk projekt, portfolior, personer, paneler, sparade sökningar och team för att spara och bokmärka dem i ditt sidofält för enklare åtkomst. Navigera helt enkelt till önskad sida och klicka på stjärnikonen bredvid titeln högst upp på sidan. Den stjärnmärkta sektionen kan användas för att sammanställa arbete som är det viktigaste för dig eller som du ofta har tillgång till, som en favoritlista. Bara du kan se vad du har stjärnmärkt.

Projekt

I sidofältet ser du projekten som tillhör ditt team eller din arbetsyta. Låsikonen indikerar ett projekt som är privat för medlemmar. Klicka på + -ikonen för att skapa ett nytt projekt eller en ny portfolio

Sidhuvud

highlight header

Från sidhuvudet kan du:

1. Öppna rullgardinsmenyn med åtgärder för projektet
  2. Favoritprojektet
  3. Ställa in status för ditt projekt
  4. Visa en lista över projektmedlemmar och medlemmar med begränsad åtkomst
  5. Dela ditt projekt
  6. Öppnar menyn Anpassa

Vyer

highlight views

I sidhuvudet kan du växla mellan olika vyer i projekt, kolla in den här artikeln för att lära dig mer om projekt.

Övre fält och snabbinfoga-knapp

top bar and quick add

Från det översta globala toppfältet kan du:

1. Göra en global sökning
  2. Klicka på knappen Lägg till snabbt för att skapa en uppgift, ett projekt, ett team eller bjuda in någon till Asana
  3. Få åtkomst till dina inställningar, din profil, växla mellan dina arbetsytor och organisationer, skapa en ny arbetsyta eller ett nytt team eller logga ut

Huvudfönster

När du väljer ett projekt, en tagg, eller en person från sidofältet kommer den relevanta listan med uppgifter att synas i huvudfönstret. Det är även här du kommer att se sökresultat, inkorgsaviseringar och meddelanden.

main pane

Från huvudfönstret kan du:

1. Lägg till en ny uppgift, ett nytt avsnitt, en ny milstolpe eller en ny uppgiftsmall
  2. Märk en uppgift som slutförd eller ej slutförd och visa/redigera uppgiftsnamnet
  3. Filtrera uppgifter
  4. Sortera uppgifter
  5. Dölj anpassade fält
  6. Identifiera en uppgifts tilldelad person, ett slutdatum och andra anpassade fält
  7. Skapa en offentlig länk till uppgiften, spara layout, sök projekt och hantera beroenden
  8. Anpassa projektet

I huvudfönstret kan du även se hur många gillningar en uppgift har fått.

Uppgiftsdetaljfönster

I uppgiftsdetaljfönstret kan du se detaljerna från uppgiften du valde i huvudfönstret.

task details pane

I toppen av uppgiftsdetaljfönster kan du:

1. Märka uppgiften som slutförd eller ofullständig
  2. Gilla uppgiften, bifoga filer, lägg till underuppgifter, kopiera uppgiftsadressen, spåra tiden som läggs ner på uppgiften, visa uppgiften i helskärm, visa fler åtgärder och stäng uppgiftsdetaljfönstret
  3. Redigera uppgiftsnamn
  4. Tilldela uppgiften
  5. Ställ in ett slutdatum och en sluttid
  6. Identifiera vilket projekt uppgiften är i eller lägg till den i ett projekt
  7. Fastställa beroenden
  8. Lägga till till en beskrivning för att ge uppgiften ett sammanhang
  9. Skriv en kommentar, ställ en fråga
  10. Lägg till eller ta bort medarbetare i uppgiften

Läs mer om funktionerna i uppgiftsdetaljfönster i uppgiftsartikeln.

Viktiga utrymmen

Startsida

Från din startsida kan du se antalet slutförda uppgifter och antalet personer du har samarbetat med under den senaste veckan eller månaden.

Du kan anpassa ditt boende genom att dra och släppa widgetar från anpassningspanelen. Klicka på Anpassa för att välja de widgetar du vill lägga till.

Homepage Layout

Du kan organisera dina widgetar genom att dra dem runt eller klicka på trepunktsikonen högst upp på varje widget för att ändra dess storlek eller ta bort den från ditt hem.

Inkorg

Inkorgen är ditt aviseringscenter för Asana. Din inkorg visar uppdateringar från alla projekt som du är medlem i och uppgifter som du samarbetar på eller har tilldelats inom en viss arbetsyta eller organisation. Du kan själv styra från vilka projekt du får inkorgsaviseringar i inställningarna för projektaviseringar. Om du vill ha mer information om Inkorg kan du läsa den här artikeln.

Mina uppgifter

Mina uppgifter fungerar som din individuella att göra-lista och samlar automatiskt uppgifter som har tilldelats till dig i alla projekt, så att du kan se och organisera ditt arbete på en central plats. Du kan visa dessa uppgifter i olika format, till exempel en lista, tavla eller kalender, vilket ger flexibilitet i hur du hanterar och prioriterar ditt arbete. Om du vill ha mer information om Mina uppgifter kan du läsa den här artikeln.