Förstå projekt

Med projekt kan du organisera alla uppgifter relaterade till ett specifikt initiativ, mål eller viktigt jobb i en mängd olika vyer, inklusive listor, tavlor, tidslinjer och Gantt-diagram.

Lär dig grunderna i uppgiftshantering i vår virtuella utbildning för att komma igång med Asana. Registrera dig nu.

Skapa ett projekt

create

För att skapa ett nytt projekt:

1. Klicka på knappen Snabbinfoga
  2. Välj projekt

Ett nytt fönster med tre alternativ visas och du kan välja mellan att skapa ett Tomt projektAnvända en mall eller Importera kalkylark.

Klicka på + i rutan Tomt projekt för att börja från början.

create a project 2

I organisationer måste du tillhöra ett team innan du kan skapa ett projekt.

Skapa ditt nya projekt

När du har klickat på ”Tomt projekt” kan du fylla i projektdetaljer, välja layout, välja färg och ikon för projektet och ställa in sekretessinställningar.

Du kan också anpassa ditt projekt med hjälp av anpassade projektikoner. Ladda upp en jpg eller en png för att ersätta standard projektikonen. Dessa anpassade ikoner kommer att dyka upp i sidofältet, hemmet, portfolior och team sidor, vilket gör det lättare att hitta dina projekt.

Set up your new project

På skärmen med projektdetaljer kan du:

1. Ange ett projektnamn och en beskrivning
  2. Välj det team som du vill lägga till projektet till
  3. Ställa in sekretessinställningarna för projektet
  4. Välj en listatavlatidslinje eller kalender
  5. Skapa projektet när du har lagt in alla detaljer

I organisationer kommer knappen Skapa projekt automatiskt att fyllas på med det team som är högst upp i sidofältet. Klicka på fältet Team för att manuellt välja vilket team projektet ska skapas i.

När du har fyllt i fälten och klickat på knappen Skapa projekt laddas ditt nya projekt i huvudfönstret och visas även i sidofältet.

Projektåtgärder

Det finns många åtgärder som du kan utföra för dina projekt i Asana. Åtgärderna nedan avser projekt. Sökvyer och Mina uppgifter erbjuder variationer av de här åtgärderna.

Klicka på den nedrullningsbara pilen för att få åtkomst till följande alternativ:

1. Redigera projektdetaljer - ändra projektnamn eller -beskrivning
  2. Granska projektbehörigheter
  3. Ställ in färg och ikon - ändra projektets färg
  4. Kopiera projektlänk
  5. Kopiera
  6. Spara som mall
  7. Lägg till i portfolio
  8. Importera/exportera
  9. Arkiv - arkivera projektet
  10. Ta bort projekt

För att favoritmarkera ett projekt klickar du på stjärnan intill projektnamnet. Det läggs då till i sidofältet för att du enkelt ska komma åt det.

Projektnamn och projektbeskrivning

Projektets namn och beskrivning ger information om vilken typ av projekt det handlar om och vad det vill uppnå. När du öppnar ett projekt visas projektets namn tydligt i sidhuvudet.

change project description

Så här ändrar du projektnamn och beskrivning:

1. Klicka på den nedrullningsbara pilen
  2. Välj Redigera projektdetaljer

I projektbeskrivning finns stöd för rik text och emojier.

Skriva ut ett projekt

print project

Så här skriver du ut ett projekt:

1. Klicka på den nedrullningsbara menyn.
  2. Klicka på Exportera/skriv ut
  3. Välj alternativet Skriv ut

Den utskrivna versionen innehåller:

• Uppgiftsnamn och -beskrivningar
  • Underuppgiftsnamn och -beskrivningar
  • Avsnitts- och kolumnnamn
  • Kryssruta för slutfört/ej slutfört.
  • Anpassade fält
  • Slutdatum för uppgifter

Den utskrivna versionen återspeglar den nuvarande vyn för ditt projekt eller dina Mina uppgifter. Om du vill att den utskrivna versionen ska sorteras eller filtreras annorlunda ändrar du bara vyn och skriver ut den igen.

Du kan även använda utskriftsalternativet att spara projektet som en pdf. De flesta webbläsare erbjuder alternativet Spara som pdf i utskriftsfönstret. Välj det här alternativet om du vill spara en utskriftsvy av projektet på datorn.

Kopiera ett projekt

Kopiera ett projekt och använd det som mall för dina vanligaste arbetsflöden.

duplicate project

Kopiera ett projekt:

1. Klicka på den nedrullningsbara menyn intill projektnamnet
  2. Välj Kopiera
duplicate project dialog

Här visas en lista med uppgiftsfält som du kan lägga till i ditt projekt. Kryssa i de fält du vill ha och klicka på Skapa nytt projekt när du är klar.

För de arbetsflöden du använder mest kan du ta hjälp av projektmallar i stället för att kopiera projekten en efter en.

Gå med i vår virtuella utbildning Skapa grundläggande arbetsflöden i Asana och lär dig hur man skapar effektiva projekt. Registrera dig nu.

Importera ett projekt till Asana

Du kan importera uppgifter till ett Asana -projekt med en CSV-fil.

import tasks

Välj menyn i det nedrullningsbara projektsidhuvudet intill projektnamnet, håll muspekaren över Importera och välj CSV.

import tasks

Följ instruktionerna och välj det projekt till vilket du vill lägga till din CSV-fil och den organisation där projektet finns.

För att importera projekt eller uppgifter till Asana kan du även kopiera de uppgifter du vill flytta som en lista och klistra in listan i ett projekt. Asana skapar automatiskt en ny uppgift efter varje radbrytning.

Observera att vårt supportteam inte kan erbjuda hjälp med tredjepartsverktyg eftersom de inte är framtagna av Asana.

Exportera ett projekt

Du kan exportera ditt projekt till de textbaserade filformaten JSON eller CSV.

Förutom projekt kan du exportera en sökvy eller dina Mina uppgifter.

export project

Så här exporterar du ett projekt:

1. Klicka på den nedrullningsbara menyn intill projektnamnet
  2. Håll muspekaren över Exportera/skriv ut
  3. Välj önskad filtyp

Läs mer om att exportera projekt.

Arkivera ett projekt

Genom att arkivera projekt kan du fokusera på de som är aktiva. Observera att det endast är projektadministratörer som kan arkivera ett projekt.

archive project

Arkivera ett projekt:

1. Klicka på den nedrullningsbara menyn.
  2. Välj Arkivera

Alla som har en länk till det arkiverade projektet kan enkelt få åtkomst till projektet. Du kan också hitta det via Sökning.

Uppgifter i arkiverade projekt som du har blivit tilldelad kommer fortfarande att visas i Mina uppgifter.

Vill du märka ett projekt som slutfört? Vi rekommenderar att du slutför ett projekt i projektstatusen eftersom arkivering inte uppdaterar projektets status.

Avarkivera ett projekt

Du kan när som helst återställa ett projekt via projektets sidhuvud eller sidofält.

unarchive project

För att avarkivera ett projekt:

1. Klicka på den nedrullningsbara menyn.
  2. Välj avarkivera
  3. Eller klicka på återställningsknappen i det övre högra hörnet

Arkiverade projekt förfaller inte och tas inte bort.

Ta bort ett projekt

Tilldelade uppgifter och uppgifter som är kopplade till andra projekt tas inte bort.

delete project

Ta bort ett projekt:

1. Klicka på den nedrullningsbara menyn.
  2. Välj Ta bort projekt

Alla projektmedlemmar får en e-postavisering om att projektet tas bort och personen som tar bort projektet får en länk för att eventuellt kunna avbryta borttagningen. Länken är giltig i 30 dagar. E-postmeddelanden för borttagning av projekt skickas inte om projektet skapades för mindre än en dag sedan och inte innehåller några uppgifter.

Spara tid när du skapar projekt genom att använda projektmallar. Du kan välja från ett bibliotek av allmänna mallar, rekommenderade mallar för dig baserat på din typ av team eller använda anpassade mallar som har skapats specifikt av din organisation.

Flytta ett projekt till ett annat team

Den här åtgärden är tillgänglig för både öppna projekt och privata projekt i organisationer.

Observera att du måste du vara medlem i båda teamen för att flytta ett projekt.

Du kan bara flytta ett projekt till team som du är medlem i.

Screenshot 2023-12-04 at 14.06.40.png

Flytta ett projekt till ett annat team:

1. Klicka på den nedrullningsbara menyn.
  2. Välj Redigera projektdetaljer
  3. Skriv namnet på destinationens team

Flytta projekt till en annan arbetsyta eller organisation

Arbetsytor och organisationer är åtskilda. För att kunna flytta ett projekt till en annan yta måste du skapa ett nytt projekt i den valda arbetsytan och organisationen och kopiera och klistra in uppgiftslistor manuellt från det befintliga projektet till det nya projektet.

Det finns verktyg från tredje part som kan hjälpa dig att överföra eller kopiera ett Asana projekt till en annan arbetsyta, som den här. Asana har inget ansvar för tredjepartsverktyg.

Kopiera en projektlänk

Kopiera uppgiftens URL för att enkelt dela den med teammedlemmar

copy link

Kopiera en projektlänk:

1. Klicka på den nedrullningsbara menyn.
  2. Välj Kopiera projektlänk

Behörigheter för projekt

Läs mer om projektbehörigheter och hur du anpassar dem i artikeln om behörigheter.

Vill du lära dig mer? Upptäck alla funktionerna i Asana-projekt. Asana erbjuder också 30-dagars gratis provperioder. Starta din idag. Prova gratis