Förstå projekt

Med projekt kan du organisera uppgifter relaterade till ett specifikt initiativ, mål eller viktigt arbete i olika vyer, inklusive listor, tavlor, tidslinjer och Gantt.

Relaterade artiklar:

Skapa ett projekt

create

För att skapa ett nytt projekt:

1. Klicka på knappen Snabbinfoga
  2. Välj projekt

Ett nytt fönster med tre alternativ visas: skapa ett Tomt projekt, Använda en mall eller Importera ett kalkylark.

Klicka på Tomt projekt för att börja från början.

create a project 2

I organisationer måste du tillhöra ett team innan du kan skapa ett projekt.

Skapa ditt nya projekt

Set up your new project

På skärmen med projektdetaljer kan du:

1. Ange ett projektnamn
  2. Välj det team som du vill lägga till projektet till
  3. Ställa in sekretessinställningarna för projektet
  4. Välj en listatavlatidslinje eller kalender
  5. Klicka på C reate project när uppgifterna har lagts till.

Ditt nya projekt laddas i huvudfönstret och visas i sidofältet.

I organisationer kommer knappen Skapa projekt automatiskt att fyllas på med det team som är högst upp i sidofältet. Klicka på fältet Team för att manuellt välja vilket team projektet ska skapas i.

Projektåtgärder

Du kan vidta många åtgärder för dina projekt i Asana. Sökvyer och Mina uppgifter kommer att ha variationer av dessa åtgärder.

Klicka på den nedrullningsbara pilen för att få åtkomst till följande alternativ:

1. Redigera projektdetaljer - ändra namn, team, ägare, slutdatum eller beskrivning av ditt projekt
  2. Hantera projektbehörigheter
  3. Ställ in färg och ikon
  4. Kopiera projektlänk
  5. Kopiera
  6. Spara som mall
  7. Lägg till i portfolio
  8. Importera/exportera
  9. Arkiv - arkivera projektet
  10. Ta bort projekt

För att favoritmarkera ett projekt klickar du på stjärnan intill projektnamnet. Det läggs då till i sidofältet för att du enkelt ska komma åt det.

Projektnamn och projektbeskrivning

Ett projekts namn och beskrivning ger information om vilken typ av projekt det handlar om och vad det syftar till att uppnå. När du öppnar ett projekt visas projektets namn tydligt i sidhuvudet.

change project description

Så här ändrar du projektnamn och beskrivning:

1. Klicka på den nedrullningsbara pilen
  2. Välj Redigera projektdetaljer

Beskrivningar av projekt stöder rik text och emojier.

Anpassade projektikoner

Du kan anpassa ditt projekt med hjälp av anpassade projektikoner. Ladda upp en JPG eller en PNG för att ersätta standard projektikonen. Dessa anpassade ikoner kommer att visas i ditt sidofält, hem, portfolior och team, vilket gör det lättare att hitta dina projekt.

Klicka på Ange färg och ikon i den nedrullningsbara menyn och gå till fliken Anpassad ikon för att ladda upp en bild.

Skriva ut ett projekt

print project

Så här skriver du ut ett projekt:

1. Klicka på den nedrullningsbara menyn.
  2. Klicka på Exportera/skriv ut
  3. Välj alternativet Skriv ut

Den utskrivna versionen innehåller:

• Uppgiftsnamn och -beskrivningar
  • Underuppgiftsnamn och -beskrivningar
  • Avsnitts- och kolumnnamn
  • Kryssruta för slutfört/ej slutfört.
  • Anpassade fält
  • Slutdatum för uppgifter

Den utskrivna versionen återspeglar den nuvarande vyn för ditt projekt eller dina Mina uppgifter. Om du vill att den utskrivna versionen ska sorteras eller filtreras annorlunda ändrar du bara vyn och skriver ut den igen.

Du kan även använda utskriftsalternativet att spara projektet som en pdf. De flesta webbläsare erbjuder alternativet Spara som pdf i utskriftsfönstret.

Kopiera ett projekt

Kopiera ett projekt och använd det som mall för dina vanligaste arbetsflöden.

duplicate project

Kopiera ett projekt:

1. Klicka på den nedrullningsbara menyn intill projektnamnet
  2. Välj Kopiera
Duplicating a project.png

Kontrollera dina önskade fält; dessa kommer att ingå i ditt nya projekt. Klicka på Skapa nytt projekt när det är klart.

För de arbetsflöden du använder mest kan du ta hjälp av projektmallar i stället för att kopiera projekten en efter en.

Arkivera ett projekt

Genom att arkivera projekt kan du fokusera på aktiva projekt. Endast projektadministratörer kan arkivera ett projekt.

archive project

Arkivera ett projekt:

1. Klicka på den nedrullningsbara menyn.
  2. Välj Arkivera

Alla som har en länk till det arkiverade projektet kan få åtkomst till projektet snabbt. Du kan också hitta det via Sökning.

Uppgifter i arkiverade projekt som du har blivit tilldelad kommer fortfarande att visas i Mina uppgifter.

Vill du märka ett projekt som slutfört? Vi rekommenderar att du slutför ett projekt i projektstatusen eftersom arkivering inte uppdaterar projektets status.

Avarkivera ett projekt

Du kan när som helst återställa ett projekt via projektets sidhuvud eller sidofält.

unarchive project

För att avarkivera ett projekt:

1. Klicka på den nedrullningsbara menyn.
  2. Välj avarkivera
  3. Eller klicka på återställningsknappen i det övre högra hörnet

Arkiverade projekt förfaller inte och tas inte bort.

Ta bort ett projekt

Tilldelade uppgifter och uppgifter som är kopplade till andra projekt tas inte bort.

delete project

Ta bort ett projekt:

1. Klicka på den nedrullningsbara menyn.
  2. Välj Ta bort projekt

Alla projektmedlemmar får en e-postavisering om att projektet tas bort och personen som tar bort projektet får en återställningslänk. Länken är giltig i 30 dagar. E-postmeddelanden för borttagning av projekt skickas inte om projektet skapades för mindre än en dag sedan och inte innehåller några uppgifter.

Flytta ett projekt till ett annat team

Du kan bara flytta ett projekt till team som du är medlem i.

Screenshot 2023-12-04 at 14.06.40.png

Flytta ett projekt till ett annat team:

1. Klicka på den nedrullningsbara menyn.
  2. Välj Redigera projektdetaljer
  3. Skriv namnet på destinationens team

Flytta projekt till en annan arbetsyta eller organisation

Arbetsytor och organisationer är åtskilda. För att flytta ett projekt till en annan yta måste du skapa ett nytt projekt i den valda arbetsytan eller organisationen och manuellt kopiera och klistra in uppgiftslistor från det befintliga projektet till det nya projektet.

Tredjepartsverktyg som detta kan hjälpa dig att överföra eller kopiera ett Asana projekt till en annan arbetsyta. Asana är inte ansvarigt för verktyg från tredje part.

Kopiera en projektlänk

Kopiera projektets URL för att enkelt dela den med team medlemmar.

copy link

Kopiera en projektlänk:

1. Klicka på den nedrullningsbara menyn.
  2. Välj Kopiera projektlänk

Vill du lära dig mer? Upptäck alla funktionerna i Asana-projekt. Asana erbjuder också kostnadsfria provperioder. Starta din idag. Prova gratis