Asana gebruiken

Asana is een uitgebreid werkbeheertool dat is ontworpen om individuen en teams te helpen taken bij te houden, verantwoordelijkheden te delegeren, de voortgang te bewaken en in realtime te communiceren. Of u nu aan een eenvoudige taak of een complex project werkt, Asana maakt het gemakkelijk om samen te werken, workflows te stroomlijnen en uw doelen te bereiken.

Gerelateerde artikelen

Mijn taken

Je Asana-account

Effectieve taken maken in Asana

Interface

highlight all 5 panes

De interface van Asana is verdeeld in 5 gebieden:

1. Zijbalk - toegang tot startpagina, Mijn taken, inbox, teams en projecten in je werkruimte of organisatie
  2. Koptekst - bevat de acties en weergaven van het project, Mijn taken of de weergave die je nu gebruikt
  3. Bovenste balk - zoekopdracht, snel toevoegen, Mijn instellingen en werkruimte- of organisatie-instellingen
  4. Hoofdvenster - geeft een lijst weer van taken, berichten, agenda, voortgang of bestanden
  5. Rechter deelvenster Taak - bevat de details van een taak of berichten

Zijbalk

Uw zijbalk aanpassen

customize

1. Sleep en zet uw secties neer om ze opnieuw te rangschikken
  2. Het formaat van uw zijbalk wijzigen

De kleur van uw zijbalk wijzigen

Klik op uw avatar in de rechterbovenhoek. Selecteer in het vervolgkeuzemenu Instellingen en klik op het tabblad Weergave om de kleur voor je zijbalk in te stellen.

Met ster

Sterrenprojecten, portfolio 's, mensen, dashboards, opgeslagen zoekopdrachten en teams om ze op te slaan en aan de favorieten toe te voegen in je zijbalk voor eenvoudigere toegang. Navigeer naar de gewenste pagina en klik op het pictogram met de ster naast de titel bovenaan de pagina. Het gedeelte met sterren kan worden gebruikt om werk samen te stellen dat je belangrijk vindt of waar je vaak toegang toe hebt, zoals een favorietenlijst. Alleen jij kunt je sterren zien.

Projecten

In de zijbalk staan de projecten in uw team of werkruimte. Het pictogram Vergrendeling geeft een project aan dat privé is voor leden. Klik op het + pictogram om een nieuw project of een nieuwe portfolio te maken

Koptekst

highlight header

Vanuit de koptekst kun je:

1. Toegang tot vervolgkeuzemenu met acties voor het project
  2. Favoriet maken van het project
  3. Een status instellen voor uw project
  4. Een lijst van projectleden en leden met beperkte toegang bekijken
  5. Deel uw project
  6. Toegang tot het menu Aanpassen

Weergaven

highlight views

Met de koptekst kunt u schakelen tussen verschillende weergaven in projecten. Bekijk dit artikel voor meer informatie over Project weergaven.

Bovenste balk en knop snel toevoegen

top bar and quick add

Vanuit de bovenste wereldwijde bovenste balk kun je:

1. Voer een algemene zoekopdracht uit
  2. Klik op de knop Snel toevoegen om een taak, project of team te maken of om iemand uit te nodigen voor Asana
  3. Toegang tot je instellingen, profiel, schakelen tussen je werkruimtes en organisaties, een nieuwe werkruimte of team maken of uitloggen

Hoofdvenster

Als u een projectlabel of persoon in de zijbalk selecteert, ziet u de relevante takenlijst in het hoofdvenster. Hier zie je ook zoekresultaten, inboxmeldingen en berichten.

main pane

Vanuit het hoofdvenster kun je:

1. Een nieuwe taak, sectie, mijlpaal of taaksjabloon toevoegen
  2. Een taak als voltooid of onvoltooid markeren en de taaknaam bekijken of bewerken
  3. Taken filteren
  4. Taken sorteren
  5. Aangepaste velden verbergen
  6. Identificeer de verantwoordelijke, vervaldatum en andere aangepaste velden van een taak
  7. Maak een openbare link naar de taak, sla de lay-out op, zoek project en beheer afhankelijkheden
  8. Het project aanpassen

U kunt ook het aantal likes zien die een taak gekregen heeft via het hoofdvenster.

Deelvenster met taakdetails

In het deelvenster met taakdetails zie je de details voor een taak die je hebt geselecteerd in het hoofdvenster.

task details pane

Bovenaan het Deelvenster met taakdetails kun je:

1. De taak markeren als voltooid of onvolledig
  2. Vind de taak leuk, voeg bestanden toe, voeg subtaken toe, kopieer de taak-URL, houd de tijd bij die aan de taak is besteed, bekijk de taak op volledig scherm, bekijk meer acties en sluit het Deelvenster met taakdetails
  3. De taaknaam bewerken
  4. Wijs de taak toe
  5. Een vervaldatum en -tijd instellen
  6. Identificeer in welk project de taak zich bevindt of voeg het toe aan een project
  7. Afhankelijkheden instellen
  8. Voeg een beschrijving toe om de taak meer context te geven
  9. Plaats een reactie, stel een vraag
  10. Medewerkers van taken toevoegen of verwijderen

Meer informatie over de beschikbare functionaliteit in het Deelvenster met taakdetails vind je in het takenartikel.

Belangrijke ruimtes

Startpagina

Vanaf uw startpagina kunt u het aantal voltooide taken bekijken en het aantal mensen met wie u de afgelopen week of maand hebt samengewerkt.

Je kunt je woning aanpassen door widgets uit het paneel Aanpassen te slepen. Klik op Aanpassen om de widgets te selecteren die u wilt toevoegen.

Homepage Layout

Je kunt je widgets ordenen door ze te slepen of door te klikken op het driepunten-pictogram bovenaan elke widget om de grootte ervan te wijzigen of uit je huis te verwijderen.

Inbox

Inbox is je meldingscentrum voor Asana. Je inbox geeft updates weer over de projecten waarvan je lid bent en de taken waaraan je samenwerkt of die aan jou zijn toegewezen binnen een werkruimte of organisatie. Je kunt zelf bepalen voor welke projecten je inbox-meldingen ontvangt via je projectmeldingsinstellingen. Lees dit artikel voor meer informatie over Inbox.

Mijn taken

Mijn taken fungeert als uw individuele takenlijst en verzamelt automatisch taken die aan u zijn toegewezen voor alle projecten, zodat u uw werk op één centrale plaats kunt zien en organiseren. U kunt deze taken in verschillende indelingen weergeven, zoals een lijst, bord of agenda, zodat u flexibel kunt beheren en prioriteiten kunt stellen voor uw werk. Lees dit artikel voor meer informatie over Mijn taken.