Taakacties

Taken zijn de basisactie-eenheid in Asana. Je kunt: nieuwe taken maken, een bestaande taak dupliceren, twee taken samenvoegen, een taak afdrukken of verwijderen. Taak namen staan in het hoofdvenster. Klik op een taak om de details ervan te laden in het Deelvenster met taakdetails.

Leer de basis van taakbeheer in onze virtuele training Aan de slag met Asana.Registreer nu.

Taken maken

Maak snel taken door ze in een lijst in het hoofdvenster te typen of door onze snelkoppeling voor toevoegen te gebruiken. Je kunt ook taken maken door een bericht te sturen vanaf elk e-mailadres dat bij je account hoort of via je iOS- en Android-apparaten.

Taaknamen zijn vaak de oproepen tot actie voor de taak, terwijl meer specifieke informatie te vinden is in de taakbeschrijving, een bewerkbaar veld in het deelvenster taakdetails, en in de opmerkingen.

Typ taken in een lijst

Beschouw het hoofdvenster van Asana als een tekstverwerker. Je kunt taken maken en bewerken door tekst in het hoofdvenster te typen.

Een nieuwe taak maken:

1. Selecteer een bestaande taak in het hoofdvenster
  2. Druk op Enter op uw toetsenbord
  3. Begin met het typen van de naam van de taak

Een taak zal zichzelf automatisch verwijderen als je er geen naam aan geeft. Als je een lege taak wilt behouden, voeg je gewoon een spatie toe in het titelveld.

Snel toevoegen gebruiken

Gebruik Snel toevoegen om gemakkelijk van overal in Asana een taak aan te maken.

Een taak maken met de knop Snel toevoegen:

1. Klik bovenaan in de balk op de knop Snel toevoegen
  2. Taak selecteren

Druk op Tabblad + Q op je toetsenbord om het dialoogvenster Snel taak toevoegen te openen.

New Quick Add

In het venster Taak snel toevoegen kunt u:

1. Geef de taak een naam
  2. Wijs de taak toe
  3. Koppel de taak aan een project
  4. Voeg een taakbeschrijving toe
  5. Bestand uploaden
  6. Een vervaldatum instellen
  7. Voeg medewerkers aan de taak toe

Beschikbare aangepaste velden verschijnen in je menu Snel toevoegen wanneer je de taak toevoegt aan een project dat deze gebruikt.

Taakacties

Om actie te ondernemen op een taak:

Klik op het driepunten-pictogram in het Deelvenster met taakdetails en kies uit het taakactiemenu.

portprogress (2).png

Van hieruit kunt u:

1. Toevoegen aan een ander project
  2. Labels toevoegen
  3. Opvolgtaak maken
  4. Duplicaat-taken samenvoegen
  5. Taak samenvatten
  6. Subtaken maken
  7. Markeren als mijlpaal
  8. Markeren als goedkeuring
  9. Omzetten naar subtaak of project
  10. Taak dupliceren
  11. Afdrukken
  12. Openbaar maken aan je organisatie
  13. Taak verwijderen

Taken en secties dupliceren

Een enkele taak dupliceren

how to duplicate a single task.gif

Om een taak te dupliceren:

1. Klik op het driepunten-pictogram in het Deelvenster met taakdetails
  2. Taak dupliceren selecteren
  3. Identificeer de onderdelen van de taak die u in het duplicaat wilt zien
  4. Selecteer Nieuwe taak maken.

Duplicating a section in a project.png

Om een sectie te dupliceren:

1. Klik op het driepunten-pictogram naast de naam van de sectie
  2. Klik op Sectie dupliceren.
  3. Controleer de onderdelen van de taak die u in het duplicaat wilt opnemen
  4. Klik op Een nieuwe sectie maken.

De nieuwe sectie verschijnt onder de oorspronkelijke sectie.

Als u nieuwe vervaldatums wilt instellen voor de dubbele taken, vinkt u het vakje Nieuwe vervaldatums instellen voor dubbele taken aan onder de Geavanceerde opties.

Nieuwe vervaldatums instellen voor dubbele taken

Het instellen van nieuwe relatieve vervaldatums in bulk voor dubbele taken is beschikbaar voor Starter-, Advanced-, Enterprise - en Enterprise+ -niveaus.

Als u nieuwe vervaldatums in bulk wilt instellen voor de dubbele taken, vinkt u het vakje Nieuwe vervaldatums instellen voor dubbele taken aan onder de Geavanceerde opties

U kunt het vak Vervaldatums taak verschuiven aanvinken en een referentiedatum selecteren. De peildatum zal de eerste vervaldatum zijn en de andere vervaldatums zullen volgen. Als uw oorspronkelijke taken bijvoorbeeld op 1, 8 en 15 januari aflopen en u 1 februari als uw nieuwe vervaldatum kiest, is de rest 8 en 15 februari.

Duplicaat-taken samenvoegen

Als een taak sterk op een andere lijkt, kun je de twee samenvoegen in het deelvenster met taakdetails.

Om een duplicaat-taak samen te voegen:

1. Klik op het driepunten-pictogram in het Deelvenster met taakdetails en selecteer Duplicaat-taken samenvoegen
  2. Begin met het intypen van de naam van de taak waarmee je wilt samenvoegen of kies er een in het vervolgkeuzemenu
  3. Zoek en klik op de duplicaat-taak

Je wordt naar de andere taak gestuurd (zijn project wordt in het hoofdvenster geladen) en je ziet een optie ongedaan maken bovenaan het hoofdvenster.

De labels, Medewerkers, en likes van de gedupliceerde taak worden aan de hoofdtaak toegevoegd. De duplicaattaak wordt als voltooid gemarkeerd en je ziet het woord [Duplicaat] bij zijn naam staan.

We brengen de volgende personen via e-mail op de hoogte van de samenvoeging (als ze e-mailmeldingen hebben ingeschakeld) of in de inbox:

• De medewerkers van de duplicaat-taak
  • De maker en taakverantwoordelijke van hoofdtaak

Bijlagen van de gedupliceerde taak worden niet aan de hoofdtaak toegevoegd.

Kopieer de URL van de taak om deze gemakkelijk met uw collega 's te delen.

Om een taaklink te kopiëren:

1. Klik op het pictogram Kopieer taaklink bovenaan in het Deelvenster met taakdetails

Volledig scherm-modus

Gebruik de modus volledig scherm als u zich wilt focussen op een enkele taak of als u in een vergadering wilt presenteren.

Om naar de modus volledig scherm te gaan:

1. Klik op het pictogram Volledig scherm bovenaan het Deelvenster met taakdetails

U kunt ook de sneltoets Tabblad + X gebruiken om naar de modus volledig scherm te gaan

Meerdere opties

multiselect

Multi-select is een eenvoudige en efficiënte manier om voor meerdere acties tegelijk een actie uit te voeren.

Gebruik een van de volgende methodes om meerdere taken uit een lijstweergave in het hoofdvenster te selecteren:

Alleen beschikbaar in lijstweergave:

Klikken + Shift + Klikken

• Klik op de eerste taak van uw gewenste selectie
  • Houd de Shift-toets op uw toetsenbord ingedrukt
  • Klik op de laatste taak van uw gewenste selectie

Klikken + Shift + Pijlen

• Klik op de eerste taak van uw gewenste selectie
  • Houd de Shift-toets op uw toetsenbord ingedrukt
  • Gebruik de pijlen omhoog of omlaag om aangrenzende taken te selecteren

Alleen beschikbaar in lijst- en bordweergave:

Klikken + Slepen

• Klik op de eerste taak van uw gewenste selectie
  • Sleep de muis naar de laatste taak van uw gewenste selectie

Ctrl/Cmd + Klikken (voor niet-aangrenzende taken)

• Houd de Ctrl- of  -toets op uw toetsenbord ingedrukt
  • Klik op elke gewenste taak
Multi-select pop up (2).png

Zodra u meerdere taken hebt geselecteerd en werkbalk verschijnt, kunt u:

1. Taken tussen secties verplaatsen
  2. Taken toevoegen aan een project of ze naar een sectie in een project verplaatsen
  3. Deze taken toewijzen
  4. Vervaldatums instellen
  5. Deze taken wissen
  6. Toegang krijgen tot aanvullende taakacties

Zodra er meerdere taken zijn geselecteerd, kunt u in één keer de verantwoordelijke, vervaldatum of aangepaste velden wijzigen.

Multi-select options (1).png

Klik op het driepunten-pictogram (meer acties) om:

1. Alle geselecteerde taken markeren als voltooid
  2. Bewerk de aangepaste veldwaarden van de geselecteerde taken
  3. Medewerkers aan alle geselecteerde taken toevoegen
  4. De geselecteerde taken omzetten naar subtaken
  5. De links van de taken kopiëren
  6. Alle taken als mijlpalen markeren
  7. Alle taken als goedkeuringen markeren
  8. Alle taken afhankelijk maken van een andere taak
  9. Duplicaat-taken samenvoegen

Onthoud dat u voor de meeste van de hierboven opgesomde acties sneltoetsen kunt gebruiken.

Je kunt ook met slepen en neerzetten je geselecteerde taken in het hoofdvenster naar een andere sectie in je project verplaatsen.

Meer weten? Bekijk alle functies van Asana Projecttaak.