Loading

Tematy

Podobnie jak pola niestandardowe, automatyzacje mogą być domyślnie edytowane przez innych członków projektu. W tym artykule omówiono uprawnienia dotyczące automatyzacji, w tym to, kto może włączać, wyłączać i wyzwalać automatyzacje.

Powiązane artykuły:

Ważne uwagi dotyczące uprawnień automatyzacji

  • Użytkownicy posiadający odpowiednie uprawnienia do projektu lub portfolio będą mogli przypisać sobie odpowiedzialność za automatyzacje oraz edytować automatyzacje. Zobacz „Kto może edytować automatyzację i przejąć za nią odpowiedzialność”.
  • Podczas aktualizowania automatyzacji w projektach i szablonach osoba edytująca musi mieć odpowiednie uprawnienia, aby można było zapisać zmiany. Jeśli na przykład automatyzacja dodaje zadania do innego projektu, osoba edytująca musi mieć uprawnienia edycji także w tym projekcie.
  • Jeśli automatyzacja zostanie zduplikowana poprzez duplikację projektu, użytkownik, który wykonał to działanie stanie się właścicielem o niewystarczających uprawnieniach. W tym przypadku automatyzacja zostanie wyłączona, ale właściciel wciąż będzie miał możliwość jej edytowania.
  • Automatyzacje są zaprojektowane tak, aby działały nawet wtedy, gdy zmieniają się uprawnienia właściciela w zakresie kontroli dostępu. Na przykład jeśli automatyzacja dodaje zadania do konkretnego projektu, a jej właściciel straci do niego dostęp, automatyzacja wciąż będzie miała do niego dostęp.
  • Po skopiowaniu lub zduplikowaniu automatyzacji za pośrednictwem szablonów projektów, użytkownik, który utworzy projekt na podstawie szablonu, stanie się właścicielem danej automatyzacji. W tym wypadku automatyzacja zostanie wyłączona tylko wtedy, gdy osoba, która zduplikowała szablon, ma niewystarczające uprawnienia do automatyzacji. Na przykład, nie może edytować projektu, do którego automatyzacja ma dodawać zadania.
  • Jeśli użytkownik opuści projekt, automatyzacja nie przestanie działać. Jednak jeżeli nad danym projektem nie pracują żadni inni użytkownicy, automatyzacja zostanie wyłączona.

Kto może aktywować lub dezaktywować automatyzację?

Każdy użytkownik z uprawnieniami do edycji przepływów pracy w projekcie, w którym uruchomiona jest automatyzacja, może aktywować lub dezaktywować automatyzację utworzoną przez inną osobę.

Użytkownicy z takimi uprawnieniami są również jedynymi osobami, które mogą wyświetlać historię zmian.

Kto może edytować automatyzację i przejąć za nią odpowiedzialność

Uprawnienia do edytowania automatyzacji będą oparte na uprawnieniach użytkownika do projektu lub portfolio. Oznacza to, że użytkownicy mający dostęp do edytowania przepływów pracy w projekcie lub portfolio mogą edytować wszystkie automatyzacje, które znajdują się w tym projekcie lub portfolio. Twórcy automatyzacji nie mogą uniemożliwić edytowania automatyzacji użytkownikom posiadającym uprawnienia do projektu lub portfolio.

Użytkownicy, którzy mają dostęp do edytowania przepływów pracy, mogą przejąć odpowiedzialność za automatyzację, przechodząc do zakładki „Ustawienia” automatyzacji i klikając „Zostań właścicielem”. Bieżący właściciel automatyzacji otrzyma wiadomość e-mail oraz powiadomienie w skrzynce odbiorczej z informacją, że zmienił się właściciel automatyzacji.

Kto może edytować automatyzacje z działaniami zewnętrznymi lub wyzwalaczami zewnętrznymi

Automatyzacja z wyzwalaczami lub działaniami zewnętrznymi może być edytowana wyłącznie przez właściciela automatyzacji. Edytor może usunąć tylko komponenty aplikacji wchodzące w skład automatyzacji aplikacji. Aby zastąpić lub dodać komponenty aplikacji, edytor musi przejąć odpowiedzialność za automatyzację.

Jak mogę jeszcze bardziej ograniczyć liczbę osób, które mogą modyfikować automatyzacje?

Jako użytkownik płatnego planu możesz ograniczyć możliwość wyświetlania lub komentowania projektów przez innych użytkowników, nie udzielając im dostępu do tych projektów. Dowiedz się więcej na temat indywidualnych uprawnień do projektów. Użytkownicy planów Enterprise i Enterprise+ mogą dodatkowo ograniczyć te uprawnienia, zezwalając wyłącznie administratorom projektu na modyfikowanie przepływu pracy projektu i jego wyglądu.

Gdy właściciel automatyzacji opuszcza Asanę

Po odebraniu uprawnień właścicielowi automatyzacji odpowiedzialność za nią zostanie automatycznie przeniesiona na administratora projektu, pod warunkiem że automatyzacja nie zawiera żadnych działań zewnętrznych ani wyzwalaczy.

Jeśli projekt nie ma administratora, odpowiedzialność przejdzie na właściciela projektu, a jeśli projekt nie ma właściciela – na edytora projektu. 

Wyzwalanie automatyzacji

Możesz uruchomić automatyzację z dowolnego miejsca (aplikacja internetowa, aplikacja mobilna, integracje zewnętrzne). Po zaktualizowaniu przez Ciebie dowolnej informacji w zadaniu, sprawdzimy, czy to zadanie znajduje się w projekcie posiadającym automatyzacje, a także czy wykonana przez Ciebie akcja jest wyzwalaczem dla którejkolwiek z tych automatyzacji. Każda osoba może uruchomić automatyzację, w tym goście.

Projekty, do których nie masz dostępu

Możesz wyzwalać automatyzacje w projektach, do których nie masz dostępu. W tym wypadku jednak nie zobaczysz żółtej ikony błyskawicy informującej, że automatyzacja jest aktywna.

Uprawnienia gości

Goście nie mogą tworzyć automatyzacji ani być ich właścicielami, ale mogą je wyzwalać.

 

Note iconUwaga

Ten artykuł został przetłumaczony przez AI.

Prześlij opinię na temat tłumaczenia.
Ładowanie
Uprawnienia do reguł w Asanie: kto może zarządzać regułami | Centrum pomocy